MEDENCEFENÉK FUNKCIONÁLIS VIZSGÁLATA ÉS ÉRTÉKELÉSE


A vizsgálat és értékelés lépései: dermatómák vizsgálata (idegi sérülés feltérképezése) megtekintés, tapintás, izomerő mérés, gyorsaság, állóképesség, megtartási idő, ismétlésszám, záródási reflex, koordináció, lazítási képesség, izomtónus, kóros izommozgások. A fenti adatok alapján mozgásszervi diagnózis állítunk fel.

FUNKCIONÁLIS MEDENCEFENÉK TORNA


A vizsgálati eredményekre építve a személyre szabott medencefenék tréning összeállítása és betanítása történik alapvetően a Kegel gyakorlatok adaptálása az aktuális helyzetre.

IZOMLÁNCON KERESZTÜLI AKTIVÁLÁS, ERŐSÍTÉS


A medencefenék izmai nem önállóan működnek, a teljes test izom hálózatával az izompólyák és egyéb kötőszöveti összeköttetések révén kapcsolatban vannak egymással. A medencefenék izomzata a frontális mélyvonal izmai között helyezkednek el, ezek bekapcsolása, erősítése indirekt úton aktiválja, segíti a medencefenék munkáját.

CORE- IZMOK ERŐSÍTÉSE


A test és belső szerveink megtartásáért felelős izmok a mélyizmaink (mély has-, hát-, rekesz- és medencefenék izmok), melyek egészséges embernél reflexes úton működnek. Szülés, hasi műtét, császármetszés esetén ezek az élettani folyamatok zavart szenvednek, az izomszövet, idegszövet sérülhet. A korai fázisban ezen izmok működésének újra hangolása, tudatosítása, erősítése  izoláltan, majd később lépcsőzetesen felépítve integráltan történik.

MANUÁLTERÁPIA


A medence helyzetének, gerincmozgásoknak elemzése, izmok, kötőszövet vizsgálata, az talált funkcionális blokkok, eltérések manuális úton történő kezelése.

KINEZIO-TAPE


Mozgásszervi fájdalmakra és problémákra gyors, hatékony, gyógyszer nélküli megoldás a speciális ragasztószalagok használata:

  • pocak, derék, keresztcsont ragasztás: hasizom szétnyílás megelőzése, védelme, gerincfájdalmakra, szeméremcsont, medence fájdalmakra, korai méhösszehúzódások, „keményedések” megelőzése, kezelése
  • striák ragasztása: a bőr védelme a további szétnyílás ellen
  • végtag duzzanatokra: a keringésjavító ragasztás segíti a felgyülemlett folyadék gyorsabb, hatékonyabb kiürülését

HEGKEZELÉS


A hegek nem csupán esztétikai problémát jelentenek. A műtéti beavatkozások következtében több, a mozgásrendszer érintő szerv átvágásra kerül. Ezen rétegek letapadása, az összenövések akadályozhatják akár távolabbi szervek mozgását, működést. Az izompólya hálózaton keresztül történő összeköttetések révén hegmasszással beavatkozhatunk és segíthetjük az egyes rétegek jobb csúsztathatóságát, a fájdalmak és mozgásbeszűkülések megelőzését.

VÁKUMTERÁPIA, KÖPÖLYÖZÉS


A köpölyözés egy vákuumos elven működő lágy fasciamobilizációs technika. Segíti a bőr és az alatta lévő kötőszövet közötti mozgathatóságot, a különböző rétegek egymástól való szétválását, ezáltal a jobb keringés, anyagcserét, mozgáshatárok növekedését, jó mozgásminták kialakulását.

MCKENZIE TERÁPIA


Mechanikai terápia a gerincproblémák kezelésére. A kóros, fájdalmas mozgásirányok vizsgálata majd diagnosztizálása után célzott gyakorlatokkal javítja a megbomlott egyensúlyt.

SCHROTH TERÁPIA


Gerinferdülés gyógyításához használt speciális fizioterápiás vizsgálati és kezelési módszer, mely több síkban, mindenkinek személyre szabottan a saját görbületéhez igazítva korrigálja a térben elmozdult , elcsavarodott testrészeket.

SZÜLÉSFELKÉSZÍTŐ ELŐADÁS


A Róbert Kórház szülésfelkészítő sorozatának részeként rendszeresen ingyenes előadás keretében ismertetem a várandósság alatti ajánlott mozgásformákat, a szülés utáni regeneráció elméleti alapjait és korszerű gyakorlati megvalósításának lehetőségeit.

ELEKTROSTIMULÁCIÓ


Nagyon gyenge, vagy izomműködés hiányában elektromos ingerárammal stimuláljuk az izmokat, ezáltal összehúzódnak, regenerálódnak, erősödnek, majd újra akaratlagosan működtethetővé válnak. Korszerű, otthoni használatra tervezett készülékek használatának betanítása után otthon történik a kezelés. A

BIOFEEDBACK TERÁPIA


Helytelen, vagy nehezen aktiválható izomműködés megéreztetésére, a medencefenék izmainak „megtalálására”, a torna tanítására használható eszköz. A hüvelybe helyezett érzékelő fejen jelentkező nyomás vagy feszültség különbségek egy kijelzőn keresztül vizuálisan számskálán vagy grafikonon követhető a szorító erő változása, lazítási mértéke. Segítségével azonosíthatók az izmok, pontos képet kapunk az izomműködés minőségéről.

PESSZÁRIUMOK, TERÁPIÁS TAMPONOK


Súlyosabb tünetek esetén javasolt a viselésük, azonnal csökkentik a kismedencefi diszkomfort érzetet, feszülést, fájdalmat, amit a szervek anatómiai helyzetének változása okoz süllyedések esetében. Tehermentesítik az izomzatot, ezáltal a túlnyúlás következtében kialakuló túlnyúlás megszűnik, az izom jobb tónusba kerül, jobban funkcionál, erősödik. Viselésükhöz orvosi vizsgálat, javaslat szükséges.

ÉLETMÓD TANÁCSOK, TESTHASZNÁLAT, SZEXUALITÁS


A gyorsabb, hatékonyabb regenerálódást, gyógyulást szolgálja, ha a hétköznapi életbe, testhasználatba építjük mindazokat az információkat, melyeket személyre szabottan tanulunk a terápiás folyamatokban. Ezeknek a helyzeteknek átbeszélése, gyakorlása, a hétköznapi életbe való illesztése, a helyes testhasználat biztosítja a teljes gyógyulás felé vezető utat. A gyógytorna után a megszokott mozgásformák bevezetése, az egészségvédő életmód, mozgás automatizálása.

A szexualitás egyszerre lehetőség és feladat a gyógyuláshoz. A felesleges aggodalmak átbeszélése, leépítése, a szexuális élethez tanácsok, tippek szintén része a terápiás folyamatnak. A cél a minőségileg jó és örömteli szexuális élet.

Blog


Sikersztori...minden kötél és izom szakadás után :)

Sikersztori...minden kötél és izom szakadás után :)

  • 2023/02/22 00:00
Újabb sikersztori és tanulságos történet. Hat évvel a sérülés utáni rekonstrukció és rehabilitáció ????
A mellékelt kép sérült záróizom UH képe. Én készítettem ???? A körkörös gyűrű harang alakúvá válik.
összes blogbejegyzés