EGYÉNI MFGYT


A fiatalabb nők körében 30 %, az ötven év körülieknél pedig 50 % körüli a kismedence egyensúly vagy funkció zavara. Medencefenék specifikus nőgyógyászati kivizsgálást, az anatómiai elváltozások pontos feltérképezését javaslom mindazoknak, akik már problémákkal küzdenek. A medencefenék funkcionális ultrahangos vizsgálatával pontosan látható, hol és milyen mértékben bomlott meg az egyensúly, hol kell beavatkozni a rendszerbe. Nem normális, mindig oka van, ha egy-egy csepp vizelet elcseppen, vagy a hüvelybementnél kidudorodás tapintható. A süllyedés esetén az inkontinencia hiánya nem jelenti, hogy nincs komoly elváltozás anatómiailag. Nagyon sok esetben súlyos süllyedés sem jár együtt vizeletvesztéssel. Az orvosi kivizsgálás után az első vonalbeli kezelés a medencefenék gyógytorna. A panaszokkal küzdő páciensek nagy részénél izomsérülést figyelhetünk meg, vagy az izom működésében, tónusában, lazítási képességében találunk zavart. Vizsgálatokkal igazolt, hogy a nők 40 % nem érti, mit mozgasson, nem tudja hatékonyan mozgatni a sérült, láthatatlan izmait. Amíg a test többi izmának működése pl. egyik kar emelése mindenki számára egyértelmű, addig a medencefenék izmaiban történő mozgások szem számára nem érzékelhető. Sok esetben a szóban történő utasítást követően egyéb más izomcsoportot mozgat a páciens, vagy a zárás emelés helyett lefele mozdítja az izmait. Nem egyszerű sokszor több évtizede a szüléskor sérült izmot újra működésbe hozni. Ezért nagyon fontos a kontroll mellett végzett tréning.

Milyen problémák jelentkezhetnek?

 • vizelettartási zavarok (vizelet inkontinencia)
 • méhsüllyedés
 • hólyagsüllyedés
 • végbélsüllyedés
 • székletürítési zavar (széklet inkontinencia, székrekedés)
 • kismedencei fájdalom
 • szexuális problémák (érzéketlenség, orgazmus zavarok, fájdalmas szexuális élet)

Hogyan segít a MFGYT?

A tünetek, betegségek mögött gyakran megfigyelhető a medencefenék izomzatának sérülése, működés zavara. Funkcionális vizsgálattal megállapítható, hol és milyen károsodás történt, milyen eszközök szükségesek, hogy az akár több évtizede kezdődő tüneteket csökkenteni, javítani lehessen. A célzott, ellenőrzés mellett tanított, kitartóan végzett gyakorlatokkal az izomműködés javul, a tünetek mérséklődnek. Számos szakirodalmi adat igazolja a medencefenék gyógytorna hatékonyságát a felsorolt tünetek esetén.

Milyen eszközök, módszerek egészítik ki a terápiát?

 • Elektrostimuláció:
 • Biofeedback: helytelen izomhasználatnál az izomműködés megéreztetésére, a torna tanítására használható eszköz. A hüvelybe helyezett érzékelő fejen jelentkező nyomás vagy feszültség különbségek egy kijelzőn keresztül mutatják a szorító erő változását, az izom feszességét, lazítási képességét. Segítségével azonosíthatók az izmok, pontos képet kapunk az izomműködés minőségéről.
 • Pesszáriumok, terápiás tamponok
 • Izom(fascia)láncon keresztüli aktiválás
 • Mélyizmok (CORE) erősítése
 • Életmód tanácsok

Mikor különösen javasolt a MFGYT?

Nőgyógyászati műtétek előtt tanácsos részt venni legalább három hónapos időtartamig MFGYT-n részt venni. A jobb keringés, az izomfunkció javulása a műtéti eredményt támogatja, nagyobb százalékban sikeresek a műtétek, valamint a hosszú távú eredmények torna mellett biztosíthatók. A műtétek kötőszöveti megerősítést jelentnek. Az egyensúly megtartása hosszú távon akkor biztosítható, ha az izomműködés jó, a medencefenék alátámasztására képesek a medencefenék izmai. Ebben a műtét utáni nagyon érzékeny időszakban különösen fontos a szakszerűen, gyógytornász kontroll mellett végzett erősítés, a segédeszközök (elektrostimulásió, súlyok) gondos megválogatása és időzítése.

 • hüvelyplasztikai műtétek
 • háló és szalagbeültetések (TVT, promontofixáció)
 • méheltávolítás (hasi és laparoszkópos)

CSOPORTOS MFGYT


A csoportos foglalkozások a medencefenék megfelelő szintű felépülése, a jó funkcionális működés elérése után javasolt. Az akaratlagos mozgásokat jól beazonosíthatók és önálló, biztonságos kivitelezésesre képes a páciens.

Blog


SIKERES GÁT ÉS ZÁRÓIZOM PLASZTIKA

SIKERES GÁT ÉS ZÁRÓIZOM PLASZTIKA

 • 2021/08/25 00:00

Széltartási zavar  mőgötti  komoly szülési  izom sérülés rekonstrukciója. Köszönöm a hozzám irányítást dr.  Oláh Orsolyának, az együttműködést dr. Willner Péternek. Változtatás nélkül közlöm a beszámolót.

Sport kismedencei süllyedésekkel

Sport kismedencei süllyedésekkel

 • 2020/12/11 00:00

Az inaktivitás rontja a teljes test keringését, a szöveti oxigénellátást, a kötőszövet rugalmasságát. Ezért fontos, hogy a megfelelő mozgásformával és napi medencefenék tornával biztosítsuk az optimális élettani működést a kismedence területén. 

összes blogbejegyzés