Gyógytornászként a Magyar Urológiai Társaság Kongresszusán, 2019 Eger

  • 2019/10/14

Részt venni egy orvosi kongresszuson több szempontból hasznos dolog. A legújabb kutatások, a témák szisztematikus feldolgozása, egy-egy terület specialistái, külföldi előadók biztosítják, hogy tudásunkat gyarapítsuk, kapcsolatokat építsünk. Az esti társasági és wellness programok pedig a kikapcsolódást, stressz levezetést és feltöltődést segítik.

1. Friedrichné Nagy Andi kolléganőmmel vettünk részt, mindketten előadást is tartottunk. Andi előadása: A GYÓGYTORNÁSZ LEHETŐSÉGEI EGYES VIZELETINKONTINENCIÁK GYÓGYÍTÁSÁBAN. Dr Majoros Attila külön kiemelte a gyógytornászok kompetenciáját és felhívta a figyelmet, hogy sokan próbálnak segíteni különböző módszerekkel, de nem egészségügyi szakdolgozóként az inkontinens betegeknek, de ezek nem alkalmasak a kezelésre. Kérte az orvos kollegákat, hogy gyógytornászhoz irányítsák a pácienseiket az orvosok.

2. Andi előadása után következett az előadásom, melynek címe: SZÜLÉS UTÁNI ÉLETMINŐSÉG. A szülés után jelentkező panaszok arányáról számoltam be, valamint a mögötte megjelenhető szülési izom sérülésekről, valamint a fizioterápiás lehetőségekről beszéltem. Nagyon megtisztelő felkérést kaptam az előadásom után Dr. Pytel Ákostól, aki egy cikk megírására kért, ami az Urológus Társaság lapjában jelenne meg. Ez is egy olyan elismerése a munkámnak, amire nem számítottam. Külön kiemelte, hogy ezt a kutatást egyedül végeztem el.

3. A harmadik meglepetés még a kongresszus előtt ért, Dr. Vécsei Anna, Szombathelyi urológus doktornő a közreműködésemet kérte májusban egy vizeletürítési zavarban szenvedő nőbeteg kezeléséhez. Egy teljesen új kórképet, túlműködő medencefeneket diagnosztizáltak Oláh Orsolya doktornővel közösen, a páciens kezelésében közreműködtem, aki az állandó katétert el tudta hagyni, és újra tud vizeletet üríteni. A munkájáról posztert készített és szerzőtárnak szerepeltetett az orvoskollégák mellett.

4. Kiemelném azt a megtisztelő figyelmet, amiben szakdolgozóként részesített bennünket az Urológus Társaság. Minden szakdolgozói szekcióban megemlítették az előadásaink magas szakmai színvonalát, a team munka jelentőségét. A mi szekciónk is dugig megtelt, több orvos is érdeklődéssel követte. Szakdolgozó előadóként az összes költségünket fedezte az Urológus Társaság, a részvételi díjat, a szállást, az összes étkezést és a társasági vacsorákat is beleértve. Ilyen kedvezményben még orvoskongresszuson nem részesültem, óriási köszönet érte! Bárcsak más orvoscsoport is hasonlóan támogatná a szakdolgozók kongresszusi részvételét!

5. A pihenés sem maradthatott el, jó érzés volt látni, hogy orvosaink tudnak töltődni, lazítani, hisz nem kis felelősség és stressz kíséri a munkájukat. Az esti vacsorák, műsor, táncok fergetegesre sikeredtek, a wellness igazi feltöltődés volt!

6. Mi is lehetne az összegzés! Jövőre is ott leszünk