Biztonságos visszatérés a sporthoz szülés után-egy triatlonos édesanya beszámolója

  • 2022/12/09

Sérülésmentes szülés után is ajánlott, hogy a sporthoz visszatérést megfelelően felépített regenerációs program és izomvizsgálat előzze meg..

Három fő szempontot veszünk figyelembe, amikor az intenzívebb sport mellet döntünk szülés után:

1. időfaktor/minimum három hónap eltelt szülés után

2. nincs medencefenék/hasizom  probléma

3. a medencefenék /belső izomzat/ futásnál alső végtagi izomzat kellően megerősödött és stabilizálódott. A medencefenék hármas, vagy nagyobb izomerővel rendelkezik, jó az állóképessége, lazítási képessége. 

A mellékelt levélben egy édesanya a szakmai szabályokat maximálisan betartotta és érte el élete legjobb teljesítményét a szülés után!

Ezúton is szívből gratulálok!

"14 hónapja született meg a kislányunk.
2,5 hónapja teljesítettem életem második Ironman-jét 13 óra 56 perc 38 másodperc alatt, 3 hete pedig 15 percet javítottam a valaha volt legjobb maratoni időeredményemen. Nagyon sok inspirációt és ötletet kaptam ebben a csoportban, úgyhogy most ideje, hogy törlesszek. Remélem ezzel az írással bíztatni tudom a csoportot böngésző várandós kismamákat/frissen szült Anyukákat ????

Összeszedtem szisztematikusan azokat a lépéseket, amik elvezettek idáig, hogy segítség legyen nektek a szülés utáni tudatos regenerációban;

-évek óta intenzíven sportoltam (triatlonoztam)a várandósságom előtt és azt a szabályt követtem a várakozás hónapjaiban, hogy mindent szabad sportolni, amit eddig, de nem emelek sem távot, sem intenzitást a korábbiakhoz képest, figyelek arra, meddig esik jól az edzés. 5,5 hónapig futottam(ami persze szép lassan átalakult kocogássá, majd tötymörgéssé????), a bicajt már az örömhírtől szobabringára illetve görgőre cseréltem elővigyázatosságból, az úszást tartottam szülés előtti napig.

-természetes szülés utáni napon elkezdtem szedni a Babántúl nevű vitaminkomplexet, amelyet 3 hónapig szorgosan szedtem az izomregeneràció 0. lèpèsekènt

-10 nappal a kislányunk érkezése után kezdtem el futógépen gyalogolni (szigorúan gyalogolni!!!), először csak 1 km, aztán fokozatosan növeltem a távot illetve az emelkedő szögét a hat hetes nőgyógyászati kontrollig. Fontos, hogy ez más, mint a babakocsival gyaloglás, más a testtartás és csak magadra figyelsz közben.

-a nőgyógyászati vizsgálat utáni napon voltam először Rigóné Tavaszi Piroska (Tritonlife) gátizom-specialistánál, aki felmérte a gátizmaim állapotát, megmérte az izomerőt és alaposan kikérdezett a sporttal kapcsolatos múltamról és jövő beli terveimről. Hozzà érdemes a szülés utáni napon bejelentkezni, ha ilyen terveitek vannak, ugyanis 6-8 hétre előre tud időpontot adni. Innentől kezdve minden nap többször elvégeztem a gátizom tornagyakorlatokat. Tényleg minden nap és soha nem szoptatás közben, mert az akkor felszabaduló hormonok éppen a gátizom torna hatékonysága ellen dolgoznak. Mai fejemmel ezeket a gyakorlatokat már sokkal korábban elkezdtem volna, nem csak próbálgatni, hanem tudatosan-óvatosan felépítve már a kórházból hazaérkezéstől kezdve tornázni.

-másnap voltam először RTM (Rectus Training Method) tornán Tatorján Annánál (KangaPanni), akinek irányítása alatt egy 12 hetes has- és coreizomzat regeneráló tornát csinàltam végig a korábban említett gátizomspecifikus torna mellett. Nekem ez is rengeteget segített! Minden nap csináltam a házi feladatként kiadott gyakorlatsort és folyamatosan éreztem és láttam a fejlődést.

-közben a gyaloglàs mellé ismét elkezdhettem szobabicajozni, később pedig úszni. Utóbbi olykor szinte bravúr volt, hogy a kezdetben csak 30 perces úszások valahogy beleférjenek a két szoptatás közötti 3 órás szünetbe.

-annak érdekében, hogy kizárjam a méhsüllyedés és a hosszútávon fellépő nőgyógyászati/vizelettartási panaszok lehetőségét, felkerestem a saját orvosom mellett egy olyan nőgyógyászt is aki kimondottan a méh és gáttájék funkcionális működésével
foglalkozik (ez ugyanis egy egészen kicsi szakterület a nőgyógyászaton belül); Dr. Sipos Attila személyében, itt is zöld utat kaptam.

-tudtam, hogy edzői segítség nélkül a teljes Ironman távra való felkészülésem nem volna túl biztonságos illetve hatékony, ezért megkértem Garas Attilát (Aticoach), hogy segítse utamat, ami most tényleg maga volt a cél. Azt hiszem megleptem Attilát a tervemmel (érthető????), de idővel kezdte elhinni, hogy augusztusban tényleg Nagyatádra megyünk, a Hosszútávú Triatlon Orszàgos Bajnoksàgra (3,8km úszás, 180km bicaj, 42km futás)

-havi rendszerességgel jártam vissza gátizom mérésre, kontrollra, ezek alapján szülés után 4 hónappal kaptam engedèlyt az első lassú kocogásra, onnantól àtváltottam kötőszövet erősítő vitaminkomplexre (Ladypower ProConTis).

-gátizom mérések alapján szülés utáni 10. hónapig max.2 órát futhattam egyhuzamban (ez a szigorú szabály a futás közben természetes rázkódás miatt van, ami a várandósság és a szülés alatt megviselt alhasi izomzatot terheli), a bringát és az úszást már korábban lehetett növelni szerencsére.

-ilyen fokozatos terhelésnövelés mellett a sport okozta tejsavtermelődés nem okozott problémát a szoptatásban (ezzel engem rengeteget riogattak annak idején).

-végül, de nem utolsó sorban, a logisztikai kihívások; két szoptatás között edzettem az első félévben, a kizárólag anyatejes táplálás idején; a bringázások nagy része görgőn zajlott, aminek monoton búgására kiderült, hogy prímàn szundikál ez a gyermek:); nagyon jól jött az eredetileg COVID lezárások miatt vásárolt futópad; később a futóbabakocsi (Thule Glide) segítségével vittük véghez a családi futóedzéseket (csak 6 hónapos kor felett, illetve akkor amikor már stabilan ül). Lelkes nagyszülők és családi csapatmunka áll a a teljesítés hátterében.
Mindenekfelett pedig örök hála a férjemnek, aki bevállalta, hogy ő ebben a szezonban nem versenyez, azért, hogy ez nekem összejöjjön ????????????"