Mit tehetünk, ha fájdalmas a szex szülés után?

 • 2019/08/09

Kevesen beszélnek róla, azonban több nőt érint, mint gondolnánk. Talán meglepődsz, ha azt javaslom, ha fájdalmas a szex, keress egy hegkezelésben és szülés utáni regenerációban járatos gyógytornászt! A 2019. áprilisában a szülés utáni életminőség kérdőív meglepő gyakoriságot mutat a szülés utáni fájdalmas szexuális élet tekintetében. 1000 nő válaszait feldolgozva a következő eredmények születtek:

A császármetszés és hüvelyi szülés aránya a megkédezettek körében 39%-61 %, az országos átlagnak megfelelő.

A gátmetszés, gátsérülés aránya a következő képpen alakult:

Ha az eredményeket értékeljük, látható, hogy tulajdonképpen a nők 90 % valamilyen szöveti sérülést szerez a szülés során. A gátmetszés, gátszakadás, vagy császármetszés ellátása után heg keletkezik vagy a gáton vagy a hasfalon. Császármetszés esetén több réteg kerül átvágásra, széthúzásra (bőr, alatta lévő kötőszövet, izompólya, a hasizom több rétegben, hashártya és a méh). A gyógyulást nagymértékben befolyásolja az összevarrás minősége, az egyéni sebgyógyulási hajlam, a korai mobilizáció és gyermekágyi torna. Összenövések keletkezhetnek a különböző rétegek között, akadályozva az izomszövet és az egymás feletti rétegek elcsúszását, keringését, működését. A feszes kötőszövet kihat az egész kismedence fascia rendszerére, így a medencefenék izmaira. Tónusfokozódást, „feszes hüvelyt” eredményezhet. A feszes izomtónus, illetve az összenövések együttesen vagy akár külön is okozhatják a szexuális élet fájdalmát. Hüvelyi szülésnél is több réteg érintett, izmot, izompólyát vágnak át, a hüvelyfal is sérülhet. Az összevarrás során a különböző réteget összevarrásra kerülhetnek, letapadhatnak, fájdalmas heget eredményezhetnek.

Mi tehetünk a fájdalom megelőzése, a sérülések elkerülésének érdekében?


MEGELŐZÉSKÉNT:

 • kismamatorna a várandósság alatt
 • napi medencefenék torna, lazítási technikák
 • vajúdási, kitolási szak alatti légzéstechnikák gyakorlása
 • relaxációs technikák tanulása
 • gátmasszás az utolsó hetekben
 • gátkímélő szülési pozíciók gyakorlása
 • EPI-NO használata az utolsó hetekben

SZÜLÉS UTÁN:

 • korai mobilizáció, császármetszés esetén, ha nincs orvosi indok az ellenkezőjére, lehetőleg 6 óra után
 • keringés javító gátizom torna a szülés után minél előbb
 • gyermekágyi torna
 • korai regenerációs program (hat héttel a szülés után gyógytornásszal kezdhető)
 • hegkezelés császáros és gátmetszés heg estén is!
 • viscerális kezelés, a medencefenék izom  és izompólya lazítása különböző eszközökkel, módszerekkel

A hegkezelést külön kiemelném, mert nem gyakorlat sajnos erre a lehetőségre felhívni az anyukák figyelmét. A hegek kezeléséhez gyógytornászok segítségét javaslom igénybe venni. A gátmetszés hegét is mindaddig kezelni kell, míg fájdalmas. A szexuális élet közbeni fájdalom jelentős csökkenése és a medencefenék izmok működésének javulása várható a kezelések után. A hegkezelést otthon is ajánlott végezni mindaddig, amíg fájdalmas a heg és a környéke, illetve mozgásbeszűkülést okoz valamely távolabbi testrészen, mely pl. váll, csípő fájdalomként jelentkezhet.

„Két hüvelyi szülésem után enyhe stressz inkontinenciám maradt hátra menstruációkor jelentkező kismedencei lazaság, illetve kiesés érzéssel. Szüléseimkor kis mértékben repedt a gátizomzatom is. Ezután sokszor fájdalmat jelentett a férjemmel való együttlét, ami sejtettem, hogy a sérüléssel függ össze. Ezekkel a panaszokkal kerestem fel Piroskát. A részletes anamnézisfelvétel és funkcionális vizsgálat után kiderült, hogy a gátizomtornában - amit szoktam végezni - hol, hogy és mit javíthatok a további feljődés érdekében. Fény derült arra is, hogy a gátsérülésem után maradt egy fájdalmas heg. Piroska megtanított, hogy hogyan tudom azt kezelni nap, mint nap annak megszünéséig.”

P, 34 éves, 3 gyermekes édesanya