GYÓGYTORNÁSZKÉNT ÉS MENTÁLHIGIÉNÉS SZAKEMBERKÉNT A KISMAMÁK TESTI ÉS LELKI EGÉSZSÉGÉÉRT

  • 2020/04/25

Minden kismama álma, hogy egészséges babát hozzon a világra és a lehető legkisebb beavatkozással, sérüléssel szülje meg a gyermekét.


 A  statisztikákat elemezve nem állunk túl jól, ha  a magyarországi szülési események minőségi mutatóit vizsgáljuk. A szülések 40 %-a császármetszéssel végződik. A hüvelyi szülések jelentős száma is beavatkozásokkal, gátmetszéssel,(több, mint 50 %) izomleválással, izomszakadással (30 %!!!) jár. Sokan a szülészeti rendszer hiányosságaira hívják fel a figyelmet, és ezzel magyarázzák a magas császármetszés arányát és az orvosi beavatkozások, sérülések magas számát. Egyet kell értenünk ezzel is, sok még a teendő ezen a téren. Azonban egy másik oldalra szeretném felhívni a figyelmet: mit tehet az édesanya saját maga, hogy ezeket a nehézségeket elkerülje? Mit tehet a gyógytornász, hogy a jelenlegi mutatók változzanak?Az anyák testi felkészítése szintén gyerekcipőben jár. A szülés előtt álló nők jelentős hányada, több, mint fele semmilyen testmozgást nem végez a várandósság alatt. Pedig a várandósan végzett testmozgás csökkenti a beavatkozások és a császármetszés valószínűségét. Kevés szó hangzik el a szülésfelkészítőkön ezzel kapcsolatban, pedig akik szültek tudják, a szülés nem kis fizikai kihívás, nagyon komolyan kell venni, felér egy maratoni táv lefutásával!
A gyógytornászként és mentálhigiénés szakemberként a legmagasabb szintű képzettséggel rendelkezem a várandóság alatti élettani, mozgásszervi változások észlelésére és kísérésére. Az általam összeállított mozgásprogram egyszerre irányul a gerincre háruló egyre nagyobb teher kivédésére, a keringési rendszer kapacitásának növelésére, a vizesedés megelőzésére, a légzőmozgások felszabadítására, a hasűri és kismedencei szervekre háruló hasűri nyomásfokozódás kompenzálása. A szülés alatti nem orvosi fájdalomcsillapítási technikákban is járatas vagyok. Nézzük sorban, mivel segíthetek?


1. Első egyéni konzultáció: a csoporttornát megelőző alkalom, ahol egyéni állapotfelmérés keretében tájékozódom, vizsgálatokat végzek a kismama egészségi, mozgásszervi állapotával kapcsolatosan (többek között pl. hasizom szétnyílás szűrése, medencefenék izmok felmérése). Erre építve és az eddigi mozgásprogramjait, sportolási szokásait figyelembe véve egyéni mozgásprogram tervet adok egészen a várandósság végéig. Megbeszéljük, milyen kardio és egyéb fizikai aktivitást végezzen  a kismamatornán kívül.
2. Körültekintően összeállított csoportos tornák relaxációval, melyek részletesen kitérnek az élettani változások támogatására.


3. Kontroll melletti medencefenék torna betanítása a vizelettartási és kismedencei szervi süllyedések megelőzésének érdekében, melyet naponta javaslok végezni
4. Az élettani változásokon túli mozgásszervi problémák, gerinc és egyéb mozgásszervi panaszok egyéni kezelése, gyógyszermentes fájdalomcsillapítási technikák, manuálterápia.
5. Szülés alatti nem fájdalomcsillapító technikák oktatása az apukáknak is: masszázs, relaxáció, vajúdási helyzetek, kitolási szak alatti pozíciók, légzéstechnika.


6. Online kismama torna: A járvány kitörésével megszakítás nélkül az online térbe került át a kismamatorna, továbbra is várják, igénylik az anyukák hétről hétre az alkalmakat. Online módon is lehetőség van továbbra is a személyes beszélgetésre, tapasztalatcserére, mely ugyan olyan fontos része a foglalkozásoknak, mint maga a torna. Ehhez a google meet rendszert használom, ahol látjuk halljuk egymást, kérdezhetünk. Ebben a térben lehetősége van a vidéken vagy akár külföldön élőknek is bekapcsolódni.

Az elmúlt három éveben heti két alakommal tartottam kismamatornát. Hetente átlagosan 15-20 kismamával találkoztam személyesen egyéni vagy csoportos formában. Minden esetben pozitív visszajelzést kaptam a torna és egyéb manuális technikák hasznosságára vonatkozóan. Több anyuka panaszokkal érkezett, derék, csípő, medence, hátfájás, vizesedés. A kismamatorna sikerét bizonyítja, hogy a szokásos panaszok mérséklődtek, megszűntek a rendszeresen tornára járók körében. A szülésélmények egyértelműen pozitívak a visszajelzések alapján.  A frissen szültek beszámolnak a csoportnak a szülésélményükről, ezzel is erősítve azokat, akik még a nagy nap előtt állnak. A közös élmény egyszerre jelent fizikai és mentális erőforrást a várandóság hosszú hetei, hónapjai alatt. Az online tornát a korlátozások feloldása után is új színfoltként megmarad, hogy minél többen megtapasztalhassák:

KISMAMAKÉNT TORNÁZNI JÓ ÉS HASZNOS!

Köszönet a gyönyörű fotókér:  http://www.babakukk.hu/