Mit üzen az urogynekológia kongresszus?

  • 2019/07/04

Kétévente kerül megrendezésre az urológusok, nőgyógyászok és szakdolgozók közös tudományos ülése, ahol a legújabb nemzetközi és hazai, irányvonalakat, kutatási területeket, tapasztalatokat mutatják be, vitatják meg.

Mi volt az új, a változás a két évvel ezelőtti iránymutatásokhoz képest?

  • A lézeres kezelést a nem javasolt kategóriába sorolták a vizelettartási és süllyedéses panaszokra vonatkozólag. Bár vannak kutatások, melyek rövid ideig a szubjektív tünetek javulásáról számolnak be, hosszú távon sajnos a tünetek visszatérnek. Ezen kívül felhívták a figyelmet, hogy minden lézeres beavatkozás előtt alapos nőgyógyászati kivizsgálás, rákszűrés, HASI, HÜVELYI ULTRAHANG!!! végzése javasolt a fertőzések, esetleges daganatos megbetegedések észlelése, feltárása miatt. Valamint több, kezeléshez köthető sérülésről is hallhattunk. A kockázatokról több felvilágosításra lenne szükség!
  • Nagyon sok előadásban, főként a fiatal urológusok és nőgyógyászok tolmácsolásában első vonalbeli kezelésnél, valamint a műtétek előkészítésénél szinte az összes elváltozásnál a medencefenék gyógytorna illetve teljes testre kiterjedő mozgásterápia javasolt. Új betegségkategória került megnevezésre, a túlműködő medencefenék. (Erre a problémára a gyógytornász szakmának is fel kell készülni, mert ez a kórkép csoportos formában szinte biztosan nem kezelhető medencefenék gyakorlatokkal. Sokkal inkább fascia és viscerális technikákkal. Hála a külföldről érkező továbbképzéseknek, tudunk ebben is segíteni - ez az én szubjekív véleményem, ez nem hangzott el.)
  • A hálók kérdése a külföldi médiában, egyes országokban nagy port kavart. Több helyen felfüggesztették teljesen, vagy bizonyos típusok használatát. Magyarországon, Ausztriában nincs változás, használható a háló. Már többször elhangzott, most is, hogy egy ilyen műtét sikere a háló minőségétől és az operatőr gyakorlatától függ. Több jó szakember található hazánkban is, aki magas szinten kivitelezi ezen műtéteket és jó minőségű implantátumok állnak rendelkezésre.
  • A konzervatív kezelés a saját személyes véleményem szerint még mindig tartalékokkal rendelkezik, sokat tudnánk gyógytornászként segíteni a megelőzésben és a gyógyításban is. Nagyon kevés gyógytornász vett részt és még kevesebb előadás hangzott el tőlünk, ebben óriási feladataink vannak.
  • Az endometriózis egy egész szekció témájaként jelent meg.
  • Új színfoltként velünk volt Dr Zsiska Beáta reumatológus, mauálterapeuta kolléganő, aki értékes hozzászólásaival segítette a kismedencei problémákat a teljes testtel, mozgásrendszerrel összefüggésben szemlélni.